Huimauksen kokeminen koskettaa noin kolmasosaa väestöstä jossain vaiheessa elämää. Huimaus on yleinen vaiva, joka voi merkittävästi vaikeuttaa arjen sujumista. Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on tarjota tietoa huimauksesta, sen vaikutuksista elämään sekä hoito- ja helpotuskeinoista. Lisäksi käsittelemme ennaltaehkäisyn merkitystä tämän hankalan oireen hallitsemiseksi. Olipa kyseessä tilapäinen huimaus tai jatkuvampi ongelma, toivomme voivamme tarjota hyödyllisiä vinkkejä ja neuvoja, jotka auttavat sinua pääsemään taas tasapainoiseen elämään.
Mitä on huimaus?
Huimaus on yleinen termi erilaisille oireille, jotka johtuvat usein sisäkorvan tasapainojärjestelmän toimintahäiriöstä. On tärkeää selvittää huimauksen syyt ja hakeutua tarvittaessa lääkärin hoitoon. Huimaus voi esiintyä monenlaisena tuntemuksena ja tämän takia sana huimaus voi olla harhaanjohtava termi.
Huimauksen oireet
Kiertohuimaus, pyörrytys ja epätasapainon tunne ovat yleisiä huimauksen oireita. Muita huimauksen tuntemuksia voi myös olla pahoinvointi, laivankansimainen huimaus, ympäristön pyöriminen ympärillä, kiertohuimas ja tasapaino-ongelmat.
Huimauksen syyt
Sisäkorvan tasapainoelimen häiriöt voivat aiheuttaa huimausta ja tasapainohäiriöitä. Myös niskan ja visuaalisen järjestelmän häiriöt voivat johtaa huimaukseen. Sisäkorva, niska ja silmät lähettävät jatkuvasti informaatiota keskushermostoon siitä, missä meidän sisäinen ympäristö on verrattuna ulkoiseen ympäristöön. Kun näiden toimintojen välinen yhteys häiriintyy voi huimausoireita esiintyä.
Verenkiertohäiriöt ovat myös yksi huimauksen syy, joita voi esiintyä esimerkiksi matalan verenpaineen vuoksi. Lisäksi tiettyjen lääkkeiden sivuvaikutukset voivat aiheuttaa huimausta ja epätasapainoa.
Voiko huimaus olla merkki vakavista sairauksista?
Huimaus voi olla merkki vakavista sairauksista, mutta se voi myös johtua monista muista syistä. Huimaus on oire, joka voi ilmetä eri sairauksissa ja tiloissa, joten sen syyn selvittäminen edellyttää huolellista lääkärin arviointia.
Joitakin vakavia sairauksia, joihin liittyy huimausta, ovat esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöt. Muita mahdollisia syitä huimaukselle voivat olla aivokasvain, aivokalvontulehdus tai sisäkorvan sairaudet, kuten Ménièren tauti.
Huimauksen vaikutus arkeen
Työnteko huimauksen kanssa voi olla haastavaa. Huimaus aiheuttaa usein keskittymisvaikeuksia ja epävarmuuden tunnetta, mikä voi vaikuttaa työn suorittamiseen. Lisäksi fyysisesti rajoittunut liikkuminen huimauksen takia saattaa vaikeuttaa työtehtävien suorittamista erityisesti sellaisissa ammateissa, joissa tarvitaan tasapainoa tai tarkkaavaisuutta.
Huimaus vaikuttaa myös liikkumiseen merkittävästi. Se voi aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta kävellessä tai ajellessa, mikä saattaa rajoittaa päivittäisiin toiminnoihin osallistumista. Liikunta-aktiviteettien harrastaminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta huimauksen vuoksi, mikä lisää passiivisuuden riskiä ja heikentää yleistä hyvinvointia.
Sosiaalinen elämänlaatu kärsii myös huimauksesta johtuen. Huimaus saattaa aiheuttaa eristyneisyyden tunnetta sekä vähentää halua osallistua sosiaalisiin tapahtumiin ja kokoontumisiin. Tällainen sosiaalisen aktiivisuuden puute voi johtaa henkilön vetämiseen syrjään lähipiirinsisällä.
Omaan vakauden tunteeseen kohdistuva häiriö ja jatkuva huoli mahdollisista kohtauksista voivat merkittävästi vaikuttaa henkilön emotionaaliseen hyvinvointiin, edistäen ahdistusoireiden kehittymistä tai pahenemista. Tutkimuksissa on osoitettu, että suurella osalla ahdistuksesta kärsivistä on myös jonkin asteista huimausta.
Huimauksen diagnoosi ja hoito
On tärkeää ymmärtää, että jokainen huimauksen tapaus on yksilöllinen, ja hoito- ja helpotuskeinot vaihtelevat sen mukaan. Siksi tärkein askel huimauksen hoidossa on oikean diagnoosin löytäminen. Kun saa tarkan diagnoosin ja hoitosuunnitelman, yksilö voi tehdä yhteistyötä ammattilaisen kanssa löytääkseen parhaat keinot oireiden lievittämiseksi ja elämänlaadun parantamiseksi. Diagnoosi voi olla esimerkiksi sisäkorvan häiriö, vestibulaarinen migreeni, hyvänlaatuinen asentohuimaus tai jokin muu huimausta aiheuttava tekijä.
Miten oikeaan diagnoosiin päästään?
Ennen ensimmäistä käyntiäsi Chydenius Neuro-kiropraktikkokeskuksessa, saat täyttää kattavan huimauskyselylomakkeen. Tämä lomake auttaa meitä ymmärtämään oireitasi tarkemmin ja valitsemaan sinulle sopivan hoidon. Ensimmäisellä käynnillä suoritamme neurologisen tutkimuksen, joka sisältää tasapainojärjestelmän ja keskushermoston tutkimuksen, mihin kuuluu videoystagmografian (VNG) analysointi. VNG-tutkimuksessa arvioidaan silmävärvettä ja muita silmien liikkeitä infrapuna kameroilla varustettuja tutkimuslaseja käyttäen. Silmien liikkeet ovat suoraan yhteydessä sisäkorvan/vestibulaarisen järjestelmän toimintaan sekä tasapainoelimen keskushermostoyhteyksiin, kuten aivorunkoon ja pikkuaivoihin. Olemme ainoa VNG-järjestelmän omistava kiropraktikkoklinikka Suomessa.
Miten huimausta voidaan hoitaa?
Kun oireiden syy on selvitetty huimauskyselylomakkeen täyttämisen ja neurologisen tutkimuksen avulla, voimme aloittaa sopivan hoidon. Chydenius Neuro-kiropraktikkokeskuksessa tarjoamme neurologista kuntoutusta, johon sisältyy hoitomuotoja, jotka perustuvat vahvaan tutkimusnäyttöön ja voivat lievittää huimausoireita.
Neurologisen kuntoutuksen tavoitteena on aktivoida keskushermostoa ja edistää sen toimintaa. Käytämme erilaisia hoitomenetelmiä, kuten manuaalista kiropraktiikkaa, vestibulaarista kuntoutusta ja muita vastaavia lähestymistapoja. Vestibulaarisessa kuntoutuksessa käytetään erilaisia harjoituksia ja tekniikoita, kuten tasapaino-, koordinaatio-, ja silmänliikkeiden harjoituksia sekä muita vestibulaarisia stimulaatioita. Nämä harjoitteet parantavat vestibulaarisen (sisäkorvan tasapainojärjestelmä) järjestelmän toimintaa ja auttavat aivoja sopeutumaan sen toimintahäiriöihin. Tämä auttaa vähentämään huimauksen voimakkuutta ja taajuutta sekä parantamaan potilaan tasapainoa.
Kotikonstit huimauksen lievitykseen
Liikunnalla on tärkeä rooli tasapainon ylläpitämisessä. Säännöllinen liikunta vahvistaa lihaksia ja parantaa kehon koordinaatiota, mikä voi auttaa lievittämään huimausoireita. Ruokavalion vaikutus huimaukseen ei saa myöskään unohtua. Tasapainoinen ruokavalio, jossa on riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita, voi tukea terveitä aisteja ja ehkäistä huimausta. Lisäksi rentoutumis- ja stressinhallintatekniikoilla voidaan lieventää huimausoireita. Esimerkiksi meditointi, syvä hengitys tai jooga voivat rauhoittaa kehoa ja mieltä sekä edistää tasapainoa.
Ennaltaehkäisy
Huimaus voi vaikuttaa merkittävästi päivittäiseen elämään. On kuitenkin mahdollista ehkäistä huimausta tehokkaasti joillakin toimenpiteillä ja muutoksilla elämäntavoissa. Säännöllinen liikunta sekä tasapainoharjoitukset voivat auttaa vahvistamaan kehon tasapainoa ja vähentämään huimauksen riskiä.
Vinkkejä huimauksen ehkäisyyn
Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, jotta huimaus vältetään. Vältä äkillisiä pään liikkeitä ja pysy aktiivisena pitkien istumisjaksojen vähentämiseksi.
Säännöllinen liikunta ja tasapainoharjoitukset
Koordinoidun harjoittelun avulla voit vahvistaa sekä kehoasi että mieltäsi. Tasapainoharjoitukset auttavat parantamaan koordinaatiota ja tasapainoa, mikä voi vähentää huimausta ja sen vaikutusta päivittäiseen elämään. Säännöllinen liikunta puolestaan edistää verenkiertoa ja lisää kehon toimintakykyä, mikä voi auttaa lievittämään huimauksen oireita.
Etsitkö ratkaisua huimaukseen? Ota ensimmäinen askel kohti parempaa terveyttä varaamalla aika toiminnallisen neurologian tutkimukseen nettiajanvarauksen kautta tai varaa ilmainen puhelinkonsultaatio.