Aivotärähdys

Mikä on aivotärähdys?

Aivotärähdys tai pään lievä aivovamma voi johtaa aivojen tilapäiseen tai pitkäaikaiseen toiminnan häiriöön. Suurin osa aivotärähdyksen saaneista palautuu takaisin oireettomaan tilaan, mutta osalle jää pitkäaikaisia oireita. Aivotärähdys aiheuttaa aivojen tilapäistä toiminnan häiriötä, joka voi ilmetä erilaisina oireina.

 

Yleisimpiä aivotärähdyksen oireita ovat päänsärky, huimaus, pahoinvointi, väsymys, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, ärtyneisyys ja unihäiriöt. Oireet voivat vaihdella henkilökohtaisesti ja ne voivat ilmaantua heti vamman jälkeen tai vasta myöhemmin.

 

Aivotärähdykset voivat ilmetä hyvin erilaisina oireina. Aivotärähdyksen jälkeisen oireyhtymän tunnistaminen voi olla haastavaa. Jokaisella aivotärähdyksestä toipuvalla henkilöllä oireyhtymä voi ilmetä ainutlaatuisella tavalla. Näin ollen jokaisen jälkioireista kärsivän tulee saada yksilöllistä hoitoa.

 

Mikä on aivotärähdys?

Aivotärähdys tai lievä aivovamma voi johtaa aivojen tilapäiseen tai pitkäaikaiseen toiminnan häiriöön. Suurin osa aivotärähdyksen saaneista palautuu takaisin oireettomaan tilaan, mutta osalle jää pitkäaikaisia oireita. Toiminnalliseen neurologiaan erikoistunut kiropraktikko pyrkii palauttamaan aivojen toiminnan optimaaliseen tilaan, ja siten palauttamaan kokonaisvaltaisen terveyden. 

 

Aivotärähdykset ovat hyvin erilaisia. Näin ollen jokaisen jälkioireista kärsivän tulee saada yksilöllistä hoitoa. Tämän vuoksi teemme kokonaisvaltaisen tutkimuksen, joka sisältää sensomotorisen toiminnan arvioinnin, silmänseuranta-analyysin videonystagmografian avulla, tasapainon ja kävelyn arvioinnin sekä täydellisen fysikaalisen tutkimuksen. 

Tyypillisimmät oireet

Aivotärähdyksen jälkeen henkilö voi kokea monia erilaisia oireita, jotka voivat vaikuttaa mielialaan ja tunteisiin. Esimerkiksi päänsärky, väsymys, unihäiriöt ja muut fyysiset oireet voivat aiheuttaa mielialan muutoksia. Lisäksi aivotärähdyksen jälkeen voi esiintyä kognitiivisia oireita, kuten muistinmenetystä, keskittymisvaikeuksia ja hidastunutta ajattelua, mikä voi myös vaikuttaa mielialaan ja tunteisiin. Henkilö voi myös tuntea itsensä epävarmaksi tai pelokkaaksi, mikä voi johtaa ahdistukseen.

Myös masennus ja ahdistus ovat yleisiä aivotärähdyksen jälkeisiä oireita. 

Mistä pitkittyneet oireet johtuvat?

Pitkäaikaiset oireet voivat johtua aivojen hermoverkoston vaurioista. Hermoverkostojen tominnan häiriintyminen voi vaikuttaa muun muassa muistiin ja oppimiseen sekä aiheuttaa oireita, kuten huimausta, tinnitusta ja valoherkkyyttä.

 

Aivotärähdyksen jälkeen aivosolujen kommunikointi ja välittäjäaineiden toiminta voivat häiriintyä. Aivojen välittäjäaineet, kuten dopamiini, serotoniini ja noradrenaliini, ovat tärkeitä aivojen toiminnan säätelyssä ja mielialassa. Aivotärähdyksen jälkeen välittäjäaineiden toiminta voi häiriintyä, mikä voi aiheuttaa muun muassa keskittymisvaikeuksia, ahdistusta ja masennusta.

 

Lisäksi aivotärähdys voi laukaista tulehdusreaktion aivoissa, mikä voi aiheuttaa erilaisia oireita. Tämä tulehdusreaktio voi myös hidastaa aivojen toipumista ja pidentää oireiden kestoa. Aivotärähdyksen pitkäaikaiset oireet johtuvat siis monimutkaisista neurobiologisista prosesseista, jotka vaikuttavat aivojen soluihin ja niiden välisiin yhteyksiin, välittäjäaineiden toimintaan, hermoverkoston toimintaan ja verenkiertoon.

Miten pitkittyneitä oireita voi lieventää?

Toiminnallinen neurologia on neuroplastiikan periaatteita hyödyntävä kuntoutusmuoto. Se perustuu hermoston kykyyn sopeutua, kehittyä ja muuttua. Neuroplastisuus mahdollistaa aivojen toiminnan palautumisen loukkaantumisen jälkeen.

Toiminnalliseen neurologiaan erikoistunut kiropraktikko pyrkii palauttamaan aivojen toiminnan optimaaliseen tilaan, ja siten palauttamaan kokonaisvaltaisen terveyden. Kuntoutuksessa käytetään erilaisia arviointi- ja hoitotekniikoita, jotta potilaan oireet voivat helpottua ja hän voi jatkaa normaalia elämäänsä mahdollisimman pian.

Toiminnallinen neurologia on hoitomenetelmä, joka auttaa korjaamaan aivotärähdyksen aiheuttamia hermoston toimintahäiriöitä. Se perustuu yksilölliseen suunnitteluun ja käyttää erilaisia arviointi- ja hoitotekniikoita potilaan oireiden helpottamiseksi ja normaalin elämän jatkamisen tukemiseksi.

Kuntoutuksen tavoitteena on palauttaa hermoston tasapaino ja parantaa potilaan kokonaistilannetta. Hoito suunnitellaan yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan, ja siihen voi kuulua esimerkiksi manuaalista terapiaa, harjoituksia sekä ohjeita päivittäisiin toimintoihin. Aivotärähdyksestä kärsivien kannattaa hakeutua ammattitaitoisen kuntoutusasiantuntijan hoitoon saadakseen tehokasta apua häiriön hallintaan.

 

Kuntoutukseen kuuluu näyttöön perustuvia hoitomuotoja, joiden on osoitettu parantavan tiettyjä keskushermoston keskuksia ja niiden välisiä yhteyksiä. Yhdistämme eri hoitomuotoja, mikä tehostaa ja parantaa hoitotuloksia. Hoitomuodot valitaan huolellisesti jokaiselle potilaalle kattavan historian ja neurologisen tutkimuksen perusteella. Jokainen hoitosuunnitelma on ainutlaatuinen.

 

Jos kärsit aivotärähdyksen jälkeisistä oireista, varaa aika neurologiseen tutkimukseen. 

Toiminnalliseen neurologiaan erikoistunut kiropraktikko tunnistaa aivotärähdyksestä johtuvat hermoston toimintahäiriöt ja määrittää yksilöllisen hoitosuunnitelman oireiden lievittämiseksi ja toipumisen edistämiseksi.

Muista, että aivotärähdys on vakava vamma, joka vaatii asianmukaista hoitoa ja huomiota, joten älä epäröi hakeutua ammattilaisen hoitoon, jos tarvitset apua.

Miksi toiminnallinen neurologia ja Chydenius Neuro-kiropraktiikka?

Toiminnallinen neurologia on turvallinen ja tehokas hoitomuoto

Yksilöllinen suunnitelma ja läheinen yhteistyö asiakkaan kanssa

Tehokkaan ja luotettavan neurologisen hoidon edelläkävijöitä

Edistykselliset diagnostiikkalaitteet yhdistettynä tuoreimpaan tutkimustietoon

Miten voin itse edistää toipumista?

Aivotärähdyksen kuntoutuksessa on useita tapoja, joilla voidaan edistää toipumista ja palautumista. Tässä muutamia keinoja, joita voit itse tehdä ennen kuntoutuksen aloittamista:

 

1. Asteittainen paluu toimintaan: Aivotärähdyksen jälkeen on tärkeää antaa aivojen levätä ja rauhoittua. Tämä tarkoittaa riittävää unta ja välttää liiallista ärsykkeiden altistumista. Liiallinen lepo ei kuitenkaan ole hyväksi. Uusimpien suositusten mukaan aivotärähdyksen saaneiden tulisi palata normaaliin toimintaan heti kun oireet sallivat. Lue lisää täältä uusimmista suosituksista levon suhteen.

 

2. Ravinto: Terveellinen ruokavalio voi edistää toipumista aivotärähdyksestä. Syö terveellisesti ja monipuolisesti, jotta kehosi saa tarvittavat ravintoaineet palautumiseen. Muista sisällyttää ruokavalioosi runsaasti vihanneksia, hedelmiä, proteiinia ja terveitä rasvoja. Ruokavalio, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, omega-3-rasvahappoja ja vitamiineja, voi auttaa vähentämään tulehdusta ja edistää aivojen terveyttä. Vältä prosessoituja ruokia.

 

3. Stressinhallinta: Stressi voi hidastaa toipumista aivotärähdyksestä. On tärkeää hallita stressiä ja hyödyntää rentoutumismenetelmiä, kuten meditaatiota, hengitysharjoituksia ja rentoutumisharjoituksia.

 

4. Vältä altistumista uusille iskuille: Vältä tilanteita, joissa voit altistua uusille päävammoille, kuten urheilu tai fyysisesti vaativat aktiviteetit. Suojaudu myös mahdollisilta vaarallisilta ympäristöiltä.

 

5. Vältä alkoholia ja päihteitä: Vältä alkoholia ja muita päihteitä, sillä ne voivat hidastaa toipumista ja heikentää aivojen toimintaa.

 

6. Lääkärin ohjeiden noudattaminen: Noudata tarkasti lääkärin antamia ohjeita ja hoitosuunnitelmia. Käy säännöllisesti seurantakäynneillä ja kerro oireistasi avoimesti lääkärillesi.

 

On kuitenkin tärkeää huomata, että aivotärähdyksen vakavuus ja yksilölliset erot voivat vaihdella, joten on aina suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen toipumistoimenpiteiden aloittamista.

Oletko valmis saamaan apua? Toimi näin:

1. Varaa aika

Valitse neurologinen tutkimus nettiajanvarauksesta

2. Ensimmäinen käynti

Sisältää terveyshistorian ja oireiden kartoituksen sekä kokonaisvaltaisen neurologisen tutkimuksen

3. Saa apua vaivoihisi

Luomme sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman

Supporting Subheading

Voit myös varata ilmaisen puhelinkonsultaation

Oletko valmis saamaan apua? Toimi näin:​

Varaa aika

Valitse neurologinen tutkimus nettiajanvarauksesta

Ensimmäinen käynti

Käymme läpi terveyshistorian ja kartoitamme ongelmaan liittyvät tekijät sekä suoritamme kokonaisvaltaisen tutkimuksen

Saa apua vaivoihisi

Luomme sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman